Ga naar de inhoud

De vereniging

Een stukje geschiedenis

De geschiedenis van Creona begint eigenlijk al in 1935, bij de oprichting van Soli deo Gloria. Nadat deze vereniging eind jaren zestig nog slechts 20 leden telde, en men zich afvroeg of er nog bestaansrecht was voor een muziekvereniging, werd besloten tot een herstructurering. Op 1 juli 1969 werd Soli deo Gloria opgeheven en vervolgens werd er een nieuw bestuur gevormd. Deze nieuwe vereniging kreeg de naam Creona, wat betekent: CReatieve Ontspanning Na Arbeid. Creona bestond bij de oprichting uit een fanfare, een drumband en een opleidingsorkest. Momenteel telt de vereniging ca. 40 leden, de leeftijd van de muzikanten varieert van jong tot oud.

Onder leiding van dirigent Jaap Norbruis is in 1975 een LP gemaakt waar zowel de drumband en fanfare aan meegewerkt hebben. In 1977 ontving Creona van Carnavals-vereniging De Meerkoetelaars een onderscheiding op het gebied van Cultuur. Meer dan dertig jaar heeft Creona haar medewerking verleend aan de carnavalsavonden in De Beurs. Ook is jarenlang de Creona-Bigband actief geweest, deze heeft voor menige gezellige en muzikale avonden gezorgd. 

Op tal van festiviteiten was Creona aanwezig, zoals bijvoorbeeld bij de opening van de Sporthal, heropening van de Oude Beurs, installatie van Burgemeester Knorr, de Paralympics te Arnhem, radio-uitzending van de Tros, “Muziek in vrije tijd” van de NCRV en de jaarlijks terugkerende dorpsfestiviteiten. 

Concerten

Wekelijks wordt er gerepeteerd voor o.a. de deelname aan concoursen of festivals, of voor het geven van concerten. Traditiegetrouw verzorgt Creona jaarlijks een voorjaars-concert. Dit concert wordt door de inwoners van de Wieringermeer goed bezocht. De bezoekers blijken de muzikale uitwerking van een thema goed te waarderen. Bij deze themaconcerten wordt vaak de medewerking gevraagd van andere verenigingen uit de gemeente Wieringermeer. Zo hebben in het verleden een balletschool, een toneel-vereniging, het historisch genootschap en diverse koren hun medewerking verleend aan deze avonden. Een groot succes was ook de opvoering van het drie kwartier durende stuk ‘Rondwandeling door de Efteling’ in 2008. Door tijdens het musiceren een film te vertonen waanden bezoekers zich rechtstreeks in de Efteling. Door op deze wijze vorm te geven aan de concerten trekt de vereniging ook publiek wat anders niet in aanraking komt met de muziek van fanfare en drumband. De fanfare van Creona staat al ruim dertig jaar onder leiding van Wim Hendriks.

In het najaar van 2009 heeft Creona een drietal concerten georganiseerd onder de naam Creona & Friends. Er leefde bij de vereniging al langer de wens eens een soort ‘Night of the Proms’ concert te organiseren. Het 40-jarig jubileum van Creona was een goede aanleiding om dit idee vorm te geven. Een drietal koren uit de Wieringermeer, Mistral, Join’s Meeting en Eigenwijs traden samen op met Creona, evenals de solisten Sandra van Soesbergen en Arwin Kluft. Tevens werd er een beroep gedaan op een vijftal acteurs van operettevereniging Thalia. De Zuiderzeehal in Wieringerwerf werd omgetoverd tot een theater, en de zaal was driemaal uitverkocht. Het muzikale spektakel is door 1500 mensen bekeken en was een groot succes. 

Aangezien Wim Hendriks ook dirigeert bij Muzieklust Obdam, hebben we al meerdere projecten samen opgepakt, om zo met een groot orkest voor de dag te kunnen komen, onder de naam Sim’s Fanfare. Zo is er in 2013 gezamenlijk meegedaan aan het Druif-festival in Midwoud, zijn er meerdere keren samen concerten gegeven bij het Midwinterfeest in De Rijp en is er in mei 2024 samengewerkt voor het Gouden Spiker Festival in Ureterp. 

In 2019 bestond Creona 50 jaar en zijn er meerdere optredens geweest om dit te vieren, want: wie jarig is trakteert! Zo werd het sprookje Ali Baba en de 40 rovers opgevoerd, in samenwerking met twee toneelspelers. In november werd het jubileumconcert uitgevoerd, dit in samenwerking met leerlingen van RSG Wiringherlant, jongerenkoor Arrival en schrijfster Marian Rijk. Het concert vond plaats in een volle aula van RSG Wiringherlant. 

Drumband, later malletband

De drumband van Creona groeide gestaag door en werd uitgebreid met lyra’s, hoorn-blazers en xylofoons. Met deze gevarieerde spelersgroep zijn aan vele concerten meegewerkt o.a. in de Oude Beurs te Middenmeer. Er werd aan vele wedstrijden deelgenomen, o.a. in Medemblik, Enkhuizen, Boskoop, Rijnsburg etc. De volle medaillekast in “Het Centrum” te Wieringerwerf getuigt daarvan. De drumband van Creona staat sinds 1997 onder leiding van Rick van der Boor.

Vanaf 2015 is de malletband (voorheen drumband) een samenwerking aangegaan met de Woudklappers uit Hoogwoud. Beide malletbands waren nog maar klein; samen is er meer vooruitzicht op een toekomst. Gezamenlijk repeteerden ze o.l.v. Rick van der Boor, afwisselend in Wieringerwerf en Hoogwoud. Er volgen meerdere concerten en optredens, bv. bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen, bij de lichtjesavond in Groet, bij een braderie in Broek op Langedijk, kerstconcert. In 2024 heeft de malletband in samenwerking met Los Zand een prachtig lenteconcert gebracht, met veel humor en muzikaliteit.

De jeugd

De leerlingenopleiding is een belangrijk onderdeel van Creona. Er wordt veel aandacht besteed aan deze tak van de vereniging. De docenten zijn allen bevoegd, en leiden leerlingen op voor de bekende muziekdiploma’s. Sinds 2008 is het ook mogelijk om uitgebreid les op slagwerk, waaronder drums, te krijgen. Creona streeft naar een goede leerlingenopleiding, om zodoende zorg te dragen voor het voortbestaan van de vereniging, en daarnaast een bijdrage te leveren aan het muziekonderwijs in het algemeen. Het leerlingenorkest heeft tot de zomer van 2009 onder leiding van René Prikkel gestaan. Hij heeft jarenlang dit orkest geleid. In het voorjaar van 2009 heeft het jeugdorkest de musical : ‘Stop! Dé musical tegen zinloos geweld’ opgevoerd.

De jeugd blijft een aandachtspunt van onze vereniging, elk jaar worden er activiteiten georganiseerd om muziek maken leuk te maken voor kinderen. Soms is dit een muziekinstuif, waarbij zelf een muziekinstrument gemaakt kan worden of bijvoorbeeld een sprookjesconcert (zoals in november 2023 Pinokkio). Ook wordt er vanuit de vereniging meegewerkt aan het project Muziek in de Klas. 

Activiteiten voor en met de omgeving

Naast de concerten verleent Creona ook medewerking aan diverse jaarlijks activiteiten in de Wieringermeerpolder, zoals de optocht met carnaval, Koningsdag en het inhalen van de wandelaars van de avondvierdaagse. Vanuit de gemeente krijgt Creona verzoeken om medewerking te verlenen aan de dodenherdenking op 4 mei, en het brengen van serenades aan inwoners die een koninklijke onderscheiding ontvangen. Ook inwoners die hun 50 – jarig huwelijk vieren mogen rekenen op een serenade. Op bovengenoemde verzoeken van de gemeente Wieringermeer wordt door Creona belangeloos ingegaan. Daarnaast verzorgt een afvaardiging van Creona al jaar en dag een muzikale afsluiter van de kerstnachtdienst in Slootdorp. In de beginjaren vanaf de kerktoren, later gewoon buiten als de kerkgangers de kerk verlaten. Altijd een sfeervol begin van de kerst. Creona hoopt op deze wijze bij de verschillende activiteiten een bijdrage te kunnen leveren aan de feestvreugde en de saamhorigheid in de Wieringermeer.

Zoals u kunt lezen is Creona een actieve vereniging die steeds op zoek blijft naar een andere invulling van de concerten die zij geven. Het is een vereniging met veel actieve leden, die met elkaar niet alleen muziek willen maken, maar dit ook uit willen dragen naar de inwoners van de Wieringermeer.